Kako ishrana može pomoći u liječenju ekcema

Kako ishrana može pomoći u liječenju ekcema

Iako izgledaju bezopasno, ekcemi su jako neugodna pojava koja je sve češća kod ljudi. Preporučuje se da uradite test na moguće alergene koji ih mogu prouzrokovati i potom ih izbacite iz svakodnevne upotrebe. Međutim, nekada ni to nije dovoljno.

Zato vam predstavljamo nekoliko preporuka za ishranu koje će vam pomoći u smanjenju simptoma ekcema. Uključivanjem određenih namirnica u vašu ishranu i izbacivanjem drugih, možete pomoći vašem organizmu u borbi protiv ekcema i poboljšati vaše opšte zdravlje. Budite svjesni da svako ima različite potrebe i reakcije, pa je važno da pratite svoje tijelo i prilagodite preporuke prema svojim individualnim potrebama. Za više informacija, saznajte više o našim preporukama za ishranu koje će vam pomoći u borbi protiv ekcema.

Konzumiranje više povrća, voća, cjelovitih žitarica, ribe i morskih plodova, kao i biljnih ulja, mogu pomoći u smanjenju upale u organizmu i povećanju imuniteta. Nekoliko studija također pokazuju pozitivne rezultate kod konzumiranja probiotskih namirnica, poput jogurta i kiselog mlijeka, koji pomažu u održavanju zdrave crijevne flore.

Fizička aktivnost također ima važnu ulogu u regulaciji tjelesne težine i smanjenju stresa. Preporučuje se svakodnevno 30 minuta laganog trčanja ili šetnje, kao i vježbanje joge ili meditacije.

Ukratko, regulacija tjelesne težine kroz zdravu ishranu i fizičku aktivnost, kao i smanjenje stresa, mogu imati pozitivan utjecaj na liječenje ekcema. Potrebno je pratiti svoje tijelo i prilagoditi preporuke prema individualnim potrebama.

Da biste se riješili ekcema potrebno je da izbjegavate i gluten, a to podrazumijeva izbjegavanje pšenice, ječma i raža. Možete koristiti ovas samo ukoliko nije kontaminiran. Iz svoje ishrane morat ćete izbaciti i mlijeko, a što se odnosi i na ostale mliječne proizvode, jer mlijeko ima veliki potencijal za alergijske reakcije zbog laktoze i kazeina. Izuzetak su kiseli mliječni proizvodi poput kefira, koje smijete koristiti.

Unošenje omega-3 masnih kiselina može imati pozitivan utjecaj na liječenje ekcema. Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su neophodne za zdravlje kože i pomažu u smanjenju upale u organizmu. Orasi, sjemenke, riba, posebno losos, sardina i skuša, su dobri izvori omega-3 masnih kiselina.

Konzumiranje više voća i povrća također može pomoći u ojačavanju imuniteta i smanjenju upale u organizmu. Bobičasto voće i zeleno lisnato povrće su bogati izvori vitamina, minerala i antioksidanata koji pomažu u održavanju zdravlja kože.

Međutim, treba imati na umu da neke namirnice, kao što su limun i paradajz, mogu prouzrokovati alergijske reakcije i iritacije kože, stoga ih treba izbjegavati ili ih konzumirati u manjim količinama. Preporučuje se da pratite svoje tijelo i prilagodite preporuke prema svojim individualnim potrebama.

Dr. Aid krema-za-djeciji-eczem

Natrag na blog